آشنایی با انواع روش های ارتودنسی دندان
نوشته شده توسط : Aref

ارتودنسی دندان یک روش بسیار مناسب برای صاف کردن دندان های کج می باشد. بزرگترین مشکل افرادی که دندانهای کجی داشتند این بود که همیشه نگران قضاوت دیگران در مورد دندانهای خودشان بودند و این امر باعث می شد تا کمتر لبخند بزنند یا اینکه دائما دهان خود را بپوشانند تا کسی دندانهای کج آنها را نبیند این دندانها به شدت روی اعتماد به نفس افراد مخصوصا کودکان تاثیر منفی دارد اما خبر خوب این است که به راحتی می توان به کمک ارتودنسی دندان این معایب را برطرف کرد و دندانهای مرتب و یکنواختی داشت. امروزه روش‌ها و ابزارات نوین و پیشرفته‌ای برای صافی و ردیفی دندان وجود دارد که یکی از این روش‌ها، ارتودنسی است. اصلاح بی نظمی های دندان نیز شیوه‌ها و روش‌های متفاوتی دارد که پر‌طرفدار‌ترین این روش‌ها، ارتودنسی دیمون، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی نامرئی (الاینر شفاف) و ارتودنسی لینگوال (پشت دندانی) است که در جهت آسانی به کارگیری این متد درمانی و زیبایی دندان صورت گرفته‌اند.

ارتودنسی یا اصلاح بی نظمی های دندان روشی است که در آن دندانهای کج و نامرتب تبدیل به دندانهای صاف و مرتب می شوند. این روش علاوه بر زیبایی و یکدستی دندانها باعث افزایش طول عمر دندانها می شود. پس اگر شما هم نگران دندانهای کج یا آسیب دیده خود هستید به راحتی می توانید با این روش، دندان کج خود را برطرف کنید. 

اطلاعات بیشتر: بهترین دندانپزشک در سعادت آباد

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنتیست در ارتودنسی دندان (orthodontics)، با استفاده از بریس و ابزارهای مورد نیاز دیگرش در یک فرایند چند جلسه­ای فک و دندان ­ها در فرم مدنظرش ثابت می­کند. سپس با گذشت زمانی بین چندین ماه تا چندین سال، دندان­ها و فک به صورت تدریجی در جای اصلی خود قرار گرفته و مرتب شده و پس از برداشتن ارتودنسی نیز در همان حالت فیکس باقی می­ ماند. این مشکلات علاوه بر مشکلات ظاهری که ایجاد می­کند، زمینه­ ساز عوارضی همچون سختی در جویدن، درد در هنگام جویدن غذا، پوسیدگی دندان­ها، مشکلات لثه، مشکلات گوارش و عواملی از این دست می­شود. به علت دلایلی که بالاتر ذکر کردیم، اصلاح بی نظمی های دندان در حال حاضر بسیار مهم و حائز اهمیت است.

اصلاح بی نظمی های دندان یکی از شاخه‌های پرکاربرد در علم دندان‌پزشکی است که دندان‌پزشک در صورت مشاهده عدم هماهنگی دندان‌ها و فک‌ها از این روش برای بهبود عملکرد آن‌ها استفاده می‌کند. به‌ منظور انجام این کار باید با یک متخصص ارتودنسی دندان مشورت کرده و نوع مورد نیاز خود را با راهنمایی های او انتخاب کنید. روش‌های ارتودنسی جدید با استفاده از بریس دندان و دیگر ابزارهای اصلاح بی نظمی های دندان، با حرکت آهسته دندان‌ها و فک‌ها به اطراف، سبب درمان ناهنجاری‌ها می‌شود. اصلاح بی نظمی های دندان باعث زیباتر دیده شدن لبخند و سلامت کلی ناهنجاری‌های دندانی و فکی می‌شود.

اغلب افراد برای زیبایی دندان ها و لبخند خود این روش را انجام می‌دهند. اما باید گفت که همان جنبه ظاهری ارتودنسی دندان از نظر دندانپزشک، باز هم با هدف اصلی آن که در جای خود قرار گرفتن فک و دندان می‌باشد، انجام می‌شود. اگر هدف از اصلاح بی نظمی های دندان، عقب یا جلو آوردن فک‌ها باشد، علاوه‌ بر ایجاد تغییر در فک و دندان، این تغییر در همه اجزای صورت فرد نمایان می‌شود.

انواع روش های ارتودنسی

روش‌های ارتودنسی مناسب برای دندان هر فردی به وسیله ویزیت بیمار و همچنین با نظارت مستقیم یک متخصص دندانپزشک و مشاوره گرفتن از او، انتخاب و به کار گرفته می‌شود. در آخر می‌توان گفت انواع ارتودنسی براساس شرایط هر فرد و وابسته به وضعیت و سلامت دندان‌ها توسط ارتودنتیست تعیین می‌شود. استفاده از روش‌های اصلاح بی نظمی های دندان جدید، در کاهش دوره درمان این روش ترمیمی و زیبایی دندان بسیار تاثیرگذار است. ارتودنسی دندان ۲ نوع ثابت و متحرک دارد که هر کدام از این موارد مدل های مختلفی دارند. در زیر هر کدام از این دو مورد را با هم بررسی می کنیم.

  1. ارتودنسی ثابت: ارتودنسی ثابت فلزی، سرامیکی، لینگوال، ارتودنسی دیمون
  2. ارتودنسی متحرک: ارتودنسی متحرک و نامرئی

انجام ارتودنسی روش های گوناگونی دارد و تنها یک مدل فلزی ساده نیست. دندانپزشک با توجه به نیاز بیمار برای ترمیم دندان هایش، نوع ارتودنسی متناسب را برای درمان، انجام می‌دهد.

ارتودنسی اینویزیلاین

ارتودنسی اینویزیلاین نوعی ارتودنسی متحرک و نامرئی است که برای اصلاح دندان­ها در دندان­پزشکی مدرن استفاده می­شود. در این متد درمانی دیگر خبری از سیم روی دندان نیست، بلکه با پیشرفت بسیار در علم و حذف سیم­ها و براکت­های معمول، یک قالب شیک و جذاب روی دندان سوار می­شود. در این روش هر چند ماه یک بار، از دندان­ها قالب­گیری شده و قالبی شفاف از جنس پلاستیک برای هرشخص ساخته می­شود. این قالب­ها به صورت کاملا اختصاصی برای هر فرد در لابراتور دندان­پزشکی ساخته شده و استفاده می­شود. این پلاک­های پلاستیکی شفاف روی دندان­ها سوار شده و در گذر زمان، به تدریج دندان­ها را به محل مورد نظر و دلخواه حرکت می­دهند. هر ۶ هفته الی ۸ هفته بهتر است که به دندان­پزشک مراجعه کرده و از روند پیشرفت درمانی خود مطمئن شوید. ممکن است با هر حرکت دندان­ها بعد از گذشت چند ماه دوباره قالب­گیری انجام شده و برای فرم جدید دندان­ها یک قالب ارتودنسی اینویزیلاین جدید ساخته شود.

ارتودنسی متحرک

یکی از روش‌های ارتودنسی ، ارتودنسی متحرک است. در این متد ارتودنسی فرد قادر است دستگاه ارتودنسی را از دهان خارج کرده و دوباره در محل خود قرار دهد. برای مثال به هنگام غذا خوردن، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان می‌تواند آن را خارج کرده و بعد از تمام شدن کارش، آن را بر سر جای خود قرار دهد.

این روش اغلب برای کودکان زیر ۱۲سال و در دوره دندان‌های شیری یا شیری-دائمی به کار می‌رود. ارتودنسی متحرک در طی تحصیلات دوره دندانپزشکی عمومی، به پزشکان آموزش داده میشود و اغلب برای افرادی استفاده می‌شود که ناهنجاری مختصری دارند. دوره درمان ارتودنسی متحرک ۶ماه تا یک سال می‌باشد.

بیشتر بدانید: هزینه کامپوزیت دندان

ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت نوعی از اصلاح بی نظمی های دندان است که در هنگام درمان، بیمار نمی تواند آنرا از دهان خود خارج کند و حتما باید به پزشک مراجعه کند. که انواع آن عبارتند از:

  • ارتودنسی ثابت فلزی
  • ارتودنسی ثابت سرامیکی
  • ارتودنسی ثابت لینگوال
  • ارتودنسی ثابت دیمون

دستگاه ارتودنسی ثابت، محکم به دندان‌ها متصل شده و فرد توان خارج کردن آن را ندارد. در این روش درمانی، دندان‌ها با سیم و کش‌های مخصوص به محل مناسب خود کشیده می‌شوند. این متد، یکی از پیچیده ترین و تخصصی ترین دوره‌های آموزش ارتودنسی است که حتما باید توسط یک پزشک متخصص و ماهر انجام شود. در صورتی که متاسفانه بعضی دندانپزشکان عمومی بدون طی کردن دوره‌های تخصصی اقدام به ارتودنسی ثابت برای بیماران می‌کنند که امکان دارد صدمات جبران ناپذیری به بیمار وارد کند و عوارضی مانند خوردگی استخوان و تحلیل ریشه به همراه داشته باشد. این شیوه درمانی پس از سن ۱۲ سالگی و رویش کامل دندان‌های دائمی صورت می‌گیرد.

  • ارتودنسی با براکت معمولی

براکت فلزی همان براکت معمولی است که شامل نگین‌های براکت به تعداد دندان‌ها، سیم ارتودنسی، حلقه فلزی، حلقه کشی یا سیمی لیگاچور و گاهی اوقات حلقه‌های کشی الاستیک است. به هر دندان یک نگین براکت چسبیده می‌شود. سپس سیم ارتودنسی به نگین‌های براکت وصل می‌شود و به این ترتیب از سطح جلوی همه دندان‌ها عبور می‌کند. این کار هم برای دندان‌های ردیف بالا و هم برای دندان‌های ردیف پایین صورت می‌گیرد.

  • ارتودنسی با براکت سرامیکی

براکت‌های سرامیکی که در اصطلاح به آن‌ها براکت‌های بی رنگ، شفاف یا شیشه‌ای هم می‌گویند یکی از روش‌های ارتودنسی هستند که از مواد کامپوزیتی هم‌رنگ دندان تهیه می‌شوند. بیماران بزرگسال تمایل بیشتر به انتخاب این براکت‌ها دارند چون خیلی شبیه دندان بوده و حتی از فاصله یک متری هم روی دندان‌ها قابل تشخیص نیستند.

در این متد درمانی،از براکت‌های سرامیکی شیشه‌ای یا از براکت‌های کامپوزیتی به جای براکت‌های فلزی رایج استفاده می‌شود و بقیه مراحل و روش‌های درمانی هیچ تفاوتی با روش‌های معمول ندارد. در این شیوه سیم ارتودنسی که از بین براکت‌های سرامیکی رد می‌شود ، مشاهده می‌شود و در صورت تمایل بیمار می‌توان از سیم‌های روکش دار سفید رنگ و هم‌رنگ دندان استفاده کند البته بعد از چند روز روکش سیم‌ها از بین می‌رود.

مزایا و معایب ارتودنسی سرامیکی دندان

اگر از ارتودنسی‌ هایی با براکت فلزی و نامرئی خوشتان نمی‌آید یا این‌ که فراموش می‌کنید که پلاکت شفاف خود را عوض کنید، بهترین پیشنهاد، استفاده از ارتودنسی‌های سرامیکی است. این روش براکتی شفاف دارند، سیم‌های به‌کار رفته در آن مانند بقیه روش‌ها سیم معمولی است. بریس‌های سرامیکی دقیقا همانند بریس‌های فلزی هستند و تنها تفاوت آن‌‌ها در نامرئی بودن نوع سرامیکی آن‌ است.

مطلب پزشکی: متخصص لمینت دندان

در ارتودنسی‌ های سرامیکی بسته به میزان نامنظمی و ناهماهنگی دندان‌ها اغلب لازم است برای هماهنگ‌شدن دندان‌ها ۶ تا ۱۸ ماه و در برخی موارد گفته شده حتی تا ۳۶ ماه هم باید این ارتودنسی روی دندان باقی بماند. این براکت‌های سرامیکی اغلب برای بچه‌ها مناسب نیستند؛ چرا که اگر تمامی دندان‌ های آن‌ها در نیامده باشد، با فشار رویش دندان برروی براکت سرامیکی، شکستن آن‌ها حتمی است. از این روش اغلب باید برای بزرگسالان استفاده شود.

ارتودنسی پشت دندانی

ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال یک روش درمان نامرتبی‌های دندان می‌باشد که در آن براکت، سیم و الاستیک در پشت دندان‌ها نصب می‌شود. گاهی ارتودنسی لینگوال به علت موقعیت‌شان براکت داخلی هم نامیده می‌شود.استفاده از ارتودنسی ثابت برای افرادی مناسب است که نامرتبی دندان‌های آن‌ها زیاد نیست و نمی‌خواهند براکت‌های ارتودنسی مشاهده شود.

از مزیت‌های این نوع اصلاح بی نظمی دندان می‌شود به برطرف کردن ناهنجاری‌های دندانی مانند تغییر ارتفاع و چرخش دندان ، از بین بردن فضای خالی بین دندان‌ها و… اشاره کرد. همینطور در ارتودنسی پشت دندانی، در صورتی که بیمار بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکند بیشتر تغییر رنگ پشت دندان بوده و قابل مشاهده نیست.

ارتودنسی معمولی

ارتودنتیست معمولا برای بیشتر افرادی که در دندان و فک‌شان مشکل نامنظمی دارند، ارتودنسی معمولی یا ثابت را پیشنهاد می‌دهد. این روش امروزه هم بسیار استفاده می‌شود که به‌ صورت تقریبی می‌توان گفت نیمی از ارتودنسی‌ هایی که برای درمان افراد استفاده می‌شود، این روش است. ارتودنتیست‌ها مهارت و تجربه لازم برای درمان نامنظمی‌های دندان‌ها را دارند اما هیچکدام از آن‌ها نمی‌توانند بدون استفاده از وسایل و تجهیزات مخصوص این کار، درمان را برروی بیمار انجام دهند. اندازه و سایز این تجهیزات بسته به اندازه محیط دندان فردی که میخواهد این درمان را انجام دهد دارد.





:: بازدید از این مطلب : 231
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 15 خرداد 1399 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: